dinsdag 27 maart 2012

Nuttigheidsgezever.

Schone titel. Gepikt van Radio1.

En dan denk ik:  Ah gut, onderwijs en de droom van de maakbare mens weer, de illusie ook van het ongeschreven blad dat de meester gaat volschrijven.  Alsof men de maatschappij gaat sturen door deze of gene richting aan te bieden.  Enige pragmatica zegt me dat als die richtingen niet meer bezocht worden of aanslaan, dat ze dan vanzelf niet meer gegeven worden me dunkt, nee? Nostalgia ammehoela, allez ja fijn voor bij een glas wijn of zo.  Doe mij maar piecemeal social engineering: "Pas U aan op wat er leeft, en duw zo goed mogelijk weg van het grootste en meest nijpende kwaad dat je in die leefwereld ontdekt."

En anderzijds mag het wel eens gedaan zijn met het overdreven promoten van richtingen waar ze uit hoofde van één of andere knelpuntjobbedenking dringend meer studenten moeten naartoe lokken. (En pas op, want "dringend" is dan sowieso met een delay van 3-5 jaar opleidingstijd, probeer dat dus aan een automatiserings-ingenieur uit te leggen. Ség.)

Aan de rand doet het me dan ook weer denken aan de "digitaal expert"stunt van Agoria laatst. (Juk zeg die redirect URI van die mannen bezien, rillingen!) En de fijne stukjes her en der daaromtrent.

Mijn gedachten erover toen onbezonnen ineens in een g+ comment geramd, en mijn overtuiging komt hierop neer:  De mix aan talenten in onze samenleving is voornamelijk de vrucht van wat er in de genepool aanwezig is.  Die genepool is voor ons soort door ruwweg een miljoen jaar of wat evolutie uitgesleten en daar ga je het mee moeten doen (ook de komende generaties me dunkt).  Geen geschrapte opleiding, torenhoge EU subsidie, of imago-marketing-campagne die dat wezenlijk verandert.

Ik laat in het midden of die campagnes erin slagen meer studenten naar een richting te krijgen, ik betwijfel alleen of we dat echt willen: lange termijn? educatief-technisch-pedagogisch? sociaal?

Nu mijn kinderen de overstap naar secundair en meer daarná aan het zetten zijn valt me weer op hoe moeilijk het onderwijs het heeft om voorbij het ongeschreven blad te zoeken naar de aanwezige structuur in het blad zelf (interesse en aanleg) en dát maximaal te exploiteren.

Elke keukenbouwer zal het U zeggen: werk mee met de tekening van het hout, vecht daar niet tegen.

O, en geen stenen naar het onderwijs alleen: de maatschappij (wij dus) erond helpt nu ook niet bepaald: die past zich ook niet op de meest natuurlijke manier aan aan de vruchten van zijn eigen vooruitgang.  Omtrent het tekort aan denkende medemensen in de technische branches denk ik dan spontaan dat met enige openheid rond dat denken veel nutteloos naast elkaar energie verstoken uit de weg geruimd kan worden. Maar dan komen we allicht weer uit bij de samen-werkings-paradox.

Breft, dit is mijn blog, dus hier heb ik gelijk.  Maar sloof je uit in de commentaren of op je eigen blog mocht je ook nog van dat (eigen gelijk) over hebben.

Tenslotte nog de transcript van mijn eerdere comment over de Agoria campagne (want g+ zal de gelinkt topic mogelijks enkel delen met de kringen van de originele poster):

Ik heb het niet bepaald op dit soort campagnes die vooral op terminologie en imago lijken te spelen... voor mij blijft het woord dat de lading dekt gewoon "ingenieur" (o wat ben ik heerlijk ouwerwets)
Qua klank vertelt dat in-gen-ieur mij vooral dat het in-de-genen moet zitten :-) 
In sé voer voor biologen dus. En ik laat het aan de sociologen of campagnes er dan in slagen mensen toch een hen-niet-natuurlijk-fittende studie-richting aan te smeren én aan de pedagogen helemaal of dat dan ook wenselijk is...Kijk, de hele vloot aan de zogenaamde digital natives ten spijt geloof ik echt dat het gehalte(=percentage) mensen dat de verwondering in zich draagt om te doorgronden hoe het (techniek) werkt en het dan ook te gaan verbeteren niet echt wijzigt, laat staan verhoogt.
Reden tot paniek is er volgens mij niet: met dat percentage redden we het best, volgens mij. Ik heb het dus ook al niet zo voor het doemdenken ook nie :-)
En dan is deze: http://trunc.it/jkhro ook weer leuk. Organizaties hebben nu eenmaal al te snel de neiging hun eigen bestaansreden tot doel op zich te verheffen.
Bottom line: voor mij is de maatschappelijke opdracht van een organizatie als Agoria eerder nakijken hoe door samenwerking en kennis-uitwisseling de beperkte schare techneuten die we voortbrengen maximaal kunnen ingezet worden ter bevordering van de samenleving. 
En om de cirkel rond te maken: Een ingenieur die dan ook nog zo slim is en passant een goed verkopend boek te schrijven zal dan allicht ook wat stereotiepen omtrent het imago kunnen doorprikken :)

zondag 25 maart 2012

Verantwoord. Voorbeeld.

Joepie! Blij toe dat het net vanmorgen zomeruur werd. Wakker geworden met spokende gedachten maar toen bleek het door de DST-kunstgreep gelukkig toch laat genoeg zodat ik gewoon mocht opstaan!

Spokende gedachten is een groot woord eigenlijk. Gisteren was er weer van appsforghent. En het soort good vibes en inspirerende gedachten dat daar ronddwaalt doet een mens met goesting de volgende morgen uit de veren springen.  Wie dat allicht ook gedaan heeft (tenzij ze iets te hard gefeest hebben nog) zijn de lichtende voorbeelden van de dag: de mannen (als sexloze kameradende krachtterm bedoeld, maar nu ik het bedenk: deju, weer zonder meisjes in de ploeg) met de ontbrekende Há.  Knap verfrissend, geïnspireerd... en met goed wat koe-bij-de-horens gehalte.

De observatie dat ze de professionals eigenlijk wat een neus hebben gezet is makkelijk gemaakt, maar evengoed wat oneerlijk makkelijk gemaakt.  Blijft dat het wat te denken geeft voor volgende apps-for iteraties.
  • Hoe blijf je professionals enthousiasmeren, en laten tonen wat wij kunnen doen, maar evengoed uitdagen om een stapje verder te gaan.
  • Hoe kun je die frisse challenge vanuit studenten en scholen nog beter in de verf zetten.
  • Toch ook: hoe kunnen we de echt data-klus, de ijsberg onder water, beter in de picture brengen en dus ook belonen?
  • En mijn idealistische droom: Wat zou er nodig zijn om daar een echt feest van de samenwerking en de wederzijds verheffing (hehe) van te maken?

On the side nog:
Met extra dank aan de uitlener van de dell-laptop lader. Met volle batterijen op de trein naar huis gewoon mijn uritemplates kunnen afwerken. w00t!  Helemaal in sync met de spec, en voorzien van een railroad-syntax-diagramtje.

En voor wie mijn slides zocht: die staan gewoon op slideshare:

zaterdag 10 maart 2012

Waarheid en erbarmen.

Vorige donderdag in Roeselare gaan luisteren naar Etienne Vermeersch en Dirk Verhofstadt die hun boek kwamen voorstellen.  De locatie (met redelijk typisch middelbare-school-refter uitstraling) tekende door de talrijke opkomst voor een behoorlijk knus en gezellig samenzijn; het spontane bijzetten van stoelen en het voor mekaar opschuiven zorgde snel voor een gepast dooreenhalen van de klassieke ordelijk schoolse rijtjes wat de sfeer zeker ten goede kwam.  Eigenlijk bijna een tip voor gelijkaardige events: neem je stoel mee aan de ingang en zoek je een plaatsje in de hoop... We hadden eigenlijk alleen nog een gezellig haardvuurtje te kort.

De lezing was vooral te kort. Zeker voor iemand die het boek gelezen heeft, en ook al wat heeft rondgekeken naar opnames van gelijkaardige events.  Anderzijds had het dan weer het voordeel om gewoon eens een inkijk te krijgen van hoe dat boek zo ongeveer moet tot stand gekomen zijn: redelijk ongeacht de "sense of urgency" die Dirk door zijn gerichte vragen aan de zaak wil toevoegen merk je gewoon aan alles dat "vader Etienne" zich op geen enkele manier gaat laten opjagen en zeker al niet verleid zal worden tot onzorgvuldigheid in denken of het vergeten vermelden van een (echt!) nuttig detail :)

De fijne vervollediging kwam dan weer door de vragen uit het publiek.  Het spannende en spontane (voorbij het voorbereide discours) bracht wat inkijk op drijfveren en overtuigingen en dat is natuurlijk nooit weg. De titel van het boek wijst dan wel op een focus op de waarheid (iets wat ik spontaan eerder met een vasthoudende en op feiten hamerende bulldog als Dawkins associeer) maar in de informele omgang met het publiek en uit de antwoorden zelf kwam vooral een groot embarmen en een leidmotief in zijn denken en doen die zoekt om (citaat) "zoveel mogelijk het lijden in de wereld te verkleinen".

Voor wie het nog niet gezien had vind ik ook de reactie op de eerste vraagsteller in Gent tekenend op dat punt.  De uit elkaar voortvloeiende combinatie van rationele kennis, mededogen en puur rationeel argumenteren brengt een rust, een redelijkheid en een erbarmen die ontwijkt om defensief of offensief te worden en met een ontegensprekelijke geduldigheid het punt maakt. Klaar en open voor wederwoord, al valt er (ook al door die stijl) nog weinig tegen in te brengen natuurlijk.

De kers op de taart was dan vooral het gezellig nakeuvelen en doorbomeren bij een glas, en verder nog op de weg naar huis, tot het toch nog even stationair draaien voor de deur... Het eigen blikveld nog wat verder oprekken met uitgewisselde linkjes voor verder nalees- en bekijkwerk: De theepot van Russel - Het Vliegend Spaghetti-Monster van Henderson, Gerin Oil van Dawkins, een sterk punt van Hitchens en deze lezing over Wiskunde, de bevolking en energie van Barlett.

Er zouden er zo meer moeten zijn: avonden als deze zowel als Etiennen en Dirken, fijne ideeën en meedenkende mensen in het publiek of in den otto...

Ik blijf overigens van overtuiging dat het web fenomenaal fantastisch is...

Vorige week zelf nog eens een praatje gedaan, en dat op het mswebcafé georganiseerd door next@bruges  (slides hieronder).

Volgende week geven diezelfde kindjes trouwens er helemaal een lap op met een groots opgezet "launchevent" in de concertzaal. Allen daarheen zou ik zeggen, zeker als je er nog aan twijfelt dat er wel wat gaande is in Brugge en omstreken. De prélaunch vorige week was alvast een success. Bijzonder boeiende contacten gelegd, en nieuw geweld met dadendrang (her-)ontdekt. Op de launch straks allicht meer van dat.



Veel inhoudelijke reactie op mijn (allicht te) technisch verhaal was er niet echt (wel wat reacties op de fijne prezi-vorm), maar ik heb er toch minstens weer mijn persoonlijk equivalent van "Cato's volhardende herhalen" uit de kast kunnen halen. Het puntje op de I zeg maar: een tussenslide waarin ik iedereen oproep om vol ontzag te kijken naar het Internet als een fantastische wondermachine en ontzaglijke verwezenlijking van de menselijke vooruitgang (in al zijn chaotisch gedistribueerde verantwoordelijkheid daarenboven).

Bij deze: elke dag om 3h14m15s (926535) in de namiddag, en liefst als een tijdzone-tsunami over de hele wereld: "Één minuut stilte voor het Internet!". Graag. Merci. En met overtuiging.

En dat van die URI's in die presentatie en zo, dat hoort echt wel bij dat verhaal. Schoon en propere, bruikbare URI's zijn de bouwstenen van een goed werkend web.  Ze mogen op olifanten de Alpen oversteken om ons te proberen op andere gedachten te brengen, op dat punt gaan we nu eens niet toegeven.