zondag 29 januari 2017

Of nee, wacht, laat ik ook eens iets zeggen over Moslims

Hoera. Welkom op mijn blog. Eindelijk hier?
Het 'klik-aas'-woord van deze tijd staat dan ook uitdagend blinkend in de titel. Je aandachts-reflex, die onderhands nauwkeurig door media en politiek is geconditioneerd, heb je niet onderdrukt. Schaam je daar alvast niet voor.


Heb ik hier wel iets te zeggen? Altijd! Is het niet over het onderwerp zelf, dan toch zeker over al die anderen die het in de mond nemen.  Evenmin gehinderd door kennis ter zake. Dus ook mijn mening telt. En nog bedankt voor de aandacht.

Mijn aandacht gaat vooral naar de gemaakte redeneerfouten in het debat. Maar ongetwijfeld zal mijn eigen denkkader over dit onderwerp "De moslim in onze westerse samenleving" doorlekken. Ik weet van mezelf dat ik keihard twijfel. Wees dus bewust: dat vermeende denkkader bij mij schetst zich enkel omdat het botst met dat van jou.  Je hoeft evenmin jezelf dát kwalijk te nemen.

De hoofddoek en het straatbeeld

Ooit begon de discussie hier.  Bij een mode-kwestie eigenlijk.  Even zinnig en onderhoudend als de opkomst van de mini-rok en de bikini. Wie denkt het straatbeeld te moeten bijsturen kan beter voor een modehuis gaan werken.


Ware het natuurlijk niet van de niet te negeren "symboolwaarde" van dit lapje textiel.
Een symbool is, per definitie, iets dat slechts die waarde heeft die we er zelf aan toekennen. Wie er over begint, ontmaskert zichzelf meteen als symbool-ridder.


Te laat voor mij nu.  De makkelijkste oplossing "er dan geen waarde aan toekennen" is al na de eerste zin van deze paragraaf geen optie meer. Gelukkig kan men mij alvast geen gebrek aan gevoeligheid of engagement verwijten.


De hoofddoek is namelijk een symbool voor de onderdrukking van de vrouw.
Niet waar. Wel waar. Of niet soms?
De slogan "il est interdit d' interdire" uit de mei '68 beweging is over dit onderwerp de meest zinvolle basishouding.  En die geeft meteen beide kanten van het betoog een veeg uit de pan.


Waarom een hoofddoek gaan verbieden als dat niet meer is dan een sociaal - cultureel aanvaarde fatsoensnorm?  Mijn dochter heeft een Syrische vriendin wiens moeder steevast zonder hoofddoek door het huis loopt.  Maar die meteen opzet als ze de voordeur gaat open doen.  Voor haar een kwestie van fatsoen. Voor mij zelfs herkenbaar: ik zie mijn eigen vrouw ook iets aantrekken als ze door de deurbel van onder de douche gecommandeerd wordt. Dat mag zo blijven.  Als man word ik trouwens door de heersende fatsoen-normen ook zeer onderdrukkend beperkt in mijn rechten tot vestimentaire expressie: voor mij geen kleedje, topje of hakjes. Maar ik klaag niet. Ik snap al niet dat sommigen dat van vrouwen verwachten, veronderstellen, eisen.


Maar ook: waarom die hoofddoek dan verplichten?  Waarom niet: die hard in twijfel trekken en als "betrekkelijk" bestempelen?  Op de radio ooit het ontluisterende verhaal gehoord van het technisch atheneum in Antwerpen waar een hoofddoekverbod werd ingevoerd.  Voorbij de principiële reactie: "verbod op verbod" was de praktische conclusie na één jaar bijzonder verhelderend.  Het had gewerkt.
Zeker, er was de jammerlijke vaststelling dat een aantal leerlingen na het verbod zijn vertrokken (en niet allemaal teruggekeerd). Maar in het verhaal zat ook dit pareltje: Plots konden alle meisjes wel zonder problemen, mee op de jaarlijkse klasuitstap.  
Die uitstap was altijd al nuttig in hun opleiding. Ze bracht alleen fatsoenlijke moslim-meisjes-zonder-chaperonne ook voorbij een magisch grens (de regel meet die afstand als halve dagreis per kameel).


In de school ná het hoofddoekverbod was er dus vooraf een mentale keuze gemaakt.  Het maakt niet uit hoe meisjes en ouders dat aan zichzelf en elkaar hebben uitgelegd:
  • Je opleiding is belangrijker.
  • Op (die) school ben je niet (in de eerste plaats) moslim.  
  • Niemand kan je op uitstap (zonder hoofddoek) herkennen als moslim.
  • ...
Die kennis doet niets aan of af aan de resultaten.


Noem het gerust hypocrisie, principiële rekbaarheid of een sterk staaltje van cognitieve dissonantie.  Maar onder elk van die labels is dit tjevengedrag nauwelijks van dat van de huisgemaakte "goede katholiek" te onderscheiden.  Met die "assimilatie" zit het dus wel snor.


Er mag van beide kanten "symbool" -bewustzijn insijpelen.  Samen met wat schouderophalende relativisme.  Het is mààr wat het is, dat doekske. Dat besef leeft ook, maar het doet geen kranten verkopen of stemmen oogsten.  Het volgende debat wordt dus weer opgeblazen, en uit de barstjes sijpelt enkel polariseren en wederzijds stigmatiseren.


De reflex van "in het stigma hervonden verbondenheid en identiteit" voorspelt dan enkel méér hoofddoeken.  En mééŕ toestanden ermee op school. Het verschil wordt dan ook steeds onduidelijker tussen de "mij een zorg" hoofddoeken uit geconditioneerd fatsoen, de "kun je daar mee ophouden" verplichte doeken, en de "eigenlijk heb je ferm gelijk" reactionaire fashion-statements.  

Mijn identiteit zet zich af tegen jouw collectief.

Dat "wel eens willen uitdagen van de gevestigde autoriteit" is net niet een gebrek aan respect voor onze waarden: "ontvoogding", "individualisme", "recht op identiteit" en de expressie ervan.
Dat individualisme laat nu alleen jammerlijk los van zijn respect voor het individu. Onszelf gunnen we dat, maar bij elk ander manifesteert het zich uitsluitend als een kluwen van collectieve labels.  Enkel zo krijgen we nog vat op onze eigen overtuiging. En die is beter, juister, echter, rechter. Zekerder.


Nuance wordt zó iets wat we enkel nog bij onszelf ontdekken.  Uiteraard kunnen we om met 30.000 verschillende Katholiek Kerken (inclusief protestantse), alle op zoek naar hun Eigen Grote Gelijk.  Lastiger is het om dat te vertalen naar een gelijkaardige vrijheid tot nuance en zelfexpressie bij de moslimbroeder. Behept met een neiging tot politiek correctheid wordt sedert 9/11 nog net de scheiding gemaakt: de Moslim is ok, maar de Salafist is het probleem.  Tot je van iemand die wat dieper graaft mag horen dat ook dát label eigenlijk geen enkele lading dekt. De bange blanke man neemt liever geen risico dan zich deftig te informeren.


Alles van waarde is weerloos.

De hele reeks van Safa Al Ahmad is trouwens een aanrader van formaat.  Na beluistering overvalt een treffend gevoel van gemiste kans: waarom overweegt (bijna) niemand in die reeks seculariteit? Dé vanzelfsprekende oplossing toch?


Tot je beseft dat ook die term vaak totaal verkeerd begrepen is. Niet alleen bij ons.
Eerst al in de feiten:  Seculariteit is niet gelijk aan on-religieus.  Het is wel: dóór neutraliteit ten opzichte van religie een ondersteuning geven aan samenlevingen van anders-, multi- tot niet-  godsdienstige deelnemers.


Maar zeker ook qua pretentieuze gelijkhebberigheid: Seculariteit is namelijk niet zozeer dat Groot Verlicht Idee dat is bedacht in de salons van de Wijze Liberale Filosofen. Het is eerder ontluisterend een breed gedragen pragmatische oplossing die zich bij ons heeft opgedrongen na eeuwen bloedige godsdienstoorlogen.  


Als waarheid, als doorwrochte en werkende oplossing krijgt het bij mij zo veel meer waarde.  Absolute waarde haast.  Meer waarde dan de makkelijk afgeroepen eigendomsrechten die we er denken op te hebben. In zinnen die spreken over "onze" waarden die moeten "verdedigd" worden.


Jamaar, we moeten ze toch niet zomaar te grabbel gooien? Neen. Zeker niet!


Niet te grabbel gooien in een populistisch opbod dat leiderschap verwart met een richtingloos "beroep doen op het inzicht van de massa".  De valse melodie van de stemmenronselaar op de ritmische echo van de xenofoob.
Niet te grabbel gooien in inhoud door elke kritische zin weg te vlakken in al te makkelijke gemeenplaatsen.  Moeilijk gaat ook. Appelleren aan doorzettingsvermogen scoort hoger dan meegaan uit gemakzucht. Terugvinden van sluw vluchtkapitaal is ook moeilijker dan het tegenhouden van een zichzelf aanbiedende vluchteling.
En vooral: Niet te grabbel gooien in zijn essentie.  Akkoord, de Verlichting bracht uiteindelijk een terecht geloof in vooruitgang. Maar ze vertrok vooral van een kritisch evalueren van gevestigde waarden.
Hoe wil je iemand verleiden tot de vrucht van je inzichten als je ook de noodzakelijke (zelf)twijfel (zelf) in de kiem smoort?


640px-Alles_van_waarde_is_weerloos,_Lucebert_-_op_Café_Trefpunt_in_Gent.jpg
Alles van waarde is weerloos. - Lucebert
(Gevel in Gent, bron foto)



Waarheid is niet relatief, 

met uitzondering van je aanspraak erop.


Laat ons vooral niet denken dat die waarden door een magisch gen of ander bloed-erfrecht vanzelf worden doorgegeven.  Nog vóór we ze tegen anderen hebben verdedigd hebben we die 'eigen' waarden dus zelf vakkundig de nek omgedraaid.  


Ze verdienen het om uitgelegd en gekaderd te worden.  Niet alleen aan "onze" kinderen.  Met gepaste bescheidenheid voor de scha-en-schande historiek erachter.  Met obligate  referentie naar de originele bedenkers. Maar weiger de erfenis van enige superioriteit in idee of bedenker naar jezelf als boodschapper.  Uitnodigen tot het inzicht begint niet door de tegenpartij a priori als achterlijk te bestempelen.


Enkel in een open dialoog maken "de waarden" kans om, eventueel subtiel bijgeschaafd, nog waardevoller te worden.


Alleen wie echt twijfelt heeft gelijk. (en kan mij nog overtuigen)




PS(1) Voor de pilarenbijters, waar ik mezelf doorgaans ook toe reken, enkel deze quote ter aanvulling:


Het misverstand dat wetenschap in absolute waarheid handelt, gaat terug op Descartes. [...] Wetenschap moeten we respecteren en serieus nemen, niet verafgoden. Anders is het geen wetenschap, maar religie.De waarheid die voortvloeit uit de wetenschap is altijd voorlopig. [...] Het geloof in de wetenschap overtuigt niet met een beroep op de eigen autoriteit of openbaring, zoals dat in religies gebeurt.  De wetenschap daagt ons slechts uit om zelf mee te doen.  Het is daarom meer een methode dan een afgebakend geloof.  [...]Goede wetenschap verheft zelfkritiek tot dogma.

- Rutger Bregman, De geschiedenis van de Vooruitgang. 
[ pagina's 278 - 279 (in 7de druk)]


PS (2): Wegens nu al te lang heb ik voorbehouden voor opvolgende sessies:

  • de verkleving van dimensies en
  • de ironie van de slachtofferrol.

update: laat ontdekte stevig vrouwen-debat over doeken op je hoofd leggen.

update: (voor mezelf) bovenstaande gaf op een verloren maandag aanleiding tot deze fijne heen en weer:

update: (uit deemoed) Mathias Somers , 3 maand later, in De Morgen, zegt het een stuk duidelijker: "het gaat over de afkomst".

zaterdag 7 januari 2017

En, 2016, wat hebben we (dit jaar) geleerd?

Op een moment dat we met z’n allen goede voornemens debiteren, ben ik nog heel hard aan het proberen om mijn hoofd rond het vorige jaar te krijgen.  Traag van aanleg.


Wat blijft plakken zijn alvast deze inzichten:
  1. Het ongelijk heeft ongelijk.
  2. Het gaat niet over jou (noch mij)
  3. Relevant zijn is een werkwoord.
  4. Kijken helpt. Verder dan de neus lang is.

Het ongelijk heeft ongelijk



De korte variant daarvan staat gewoon on-line, het fijne inzicht kost je 15' van je tijd (ter herinnering je hebt net een heel nieuw jaar gekregen, dus het kan er vanaf!)




Zelfs de persdienst van een regeringspartij kan die conclusie niet in grafieken verstoppen: maatschappelijke problemen van zowat elke soort zijn duidelijk gekoppeld aan inkomensongelijkheid.  De cijfers en methode zijn niet tegen te spreken.


Ook niet door de schouderophalende "heb ik toch zelf geen last van" elite: vanaf minuut elf legt mijnheer Wilckinson uit dat ook de hogere klassen uit samenlevingen met grotere inkomensgelijkheid hun voordeel doen (tov die uit meer onevenwichtige samenlevingen)


Bottom line (laatste minuut) We hebben dus echt een nuttig werktuig om heel wat maatschappelijke problemen weg te werken: het volstaat de inkomensongelijkheid onder controle te houden: echt iedereen wordt er beter van.


Er is trouwens ook geen reden om het probleem in België als afgehandeld te beschouwen. Hoe goed het hier al is: we zijn niet de beste van de klas, dus er blijft ruimte voor ambitie.  En veel belangrijker: in de jaren 70-80 hadden we (samen met zowat heel de wereld) de inkomensongelijkheid beter onder controle. Dus het kan wel. Enkel nog durven en doen.
(Voor wie graag doorzoekt: die tijdsgrafieken zaten niet in de TED talk, maar vind je wel via de andere links en kernwoorden.)


Kunnen we daarom afspreken dat we dát cijfer en niet langer irrelevante metrieken als de compleet onvergelijkbaar nietszeggende BNP per capita e.d. regelmatig onder de aandacht brengen?


Zo zie ik dan de wereld waar we allemaal zomaar samen op gegooid worden met al onze verschillen, wensen en mogelijkheden. We doen ons best (of iets minder) en verzamelen uiteindelijk zo elk een deeltje van de koek.  Maatschappijtje spelen op een duurzame manier mag dan zeker wat "geluksarbitrage" in de mix brengen.
Het spel heeft me namelijk ook maar die kaarten gedeeld die er op dat moment voor handen waren. En het overduidelijk overschot aan geluk (als ik eerlijk ben) dat ik daarbij heb gehad gooi ik met plezier in de pot.  De pot, die door herverdeling het spel voor iedereen leuk en boeiend houdt.  De pot, die me ook de geruststelling geeft dat er voor mij gezorgd wordt als de kansen keren.

Het gaat niet over jou (noch mij)

Om bovenstaand principe wat draaiend te houden kiezen we zo nu en dan een nieuwe spelleider.


Helaas wordt dat verkozen worden tegenwoordig een doel op zich.
Bijna dagelijks zie, hoor, lees ik interventies van politici waarvan ik steeds weer denk: "Ga eens uit de weg, man/vrouw", "Je blokkeert het licht",  en "Werk nu eens (gewoon) voort ipv te vertellen hoe fantastisch..."


En kijk niet zo angstvallig je likes, retweets en trending topics na.


Ik heb - echt waar - mateloos respect voor mensen die vandaag nog een politiek ambt opnemen en ondanks de hardheid en vereiste transparantie in de mallemolen van de partijpolitiek stappen.  De hele incentive die uitgaat van het "herverkozen worden" trek ik dus al spontaan in twijfel. Al goed dat zij er wel voor gaan.  Maar de manier waarop ze die beloning denken te moeten verdienen?  Waarom is niet gewoon duidelijk dat het ons enkel om onze spelvreugde gaat?  


Vertelt het iets dat de fake accounts op twitter (FWIW: foute beschuldiging, correcte observatie) die meesurfen op de trending topics niet te onderscheiden zijn van het blatende klapvee? Die zijn wel minder virtueel dan gedwee. Kijk, een zoekertje: Aandacht-zoekende bot zoekt aandacht-strelende twitter-aanhanger.  A match made in heaven!


Dus nee, het gaat niet over jou. Het gaat over het spel. Over het spel laten werken voor de spelers. Niets zo storend als de te duidelijk aanwezige arbiter.


Bij de oude kapper in de buurt in Oostende hing een bordje "Praat niet over jezelf, dat doen wij wel als je weg bent.


Zo’n wijsheid leest dan snel als achterklap, kwaadsprekerij. Terwijl het net ook niet over jou gaat als er al eens een punt van opbouwende kritiek wordt gemaakt.  Noteren, proberen bijsturen en gewoon voortdoen, alsjeblieft.
Niet: meteen de stekels op en terugslaan vanuit de vermoede persoonlijke aanval of intentieproces. We hebben je net verkozen op basis van je allerbeste bedoelingen: daar gaan we bij de eerste tegenslag niet aan twijfelen hoor.


We kennen en beleven tenvolle het Scheermes van Hanlon:
“Never attribute to malice what can be adequately explained by stupidity”


Ik wil maar zeggen: het gaat echt niet over jou.


En nee, ook niet over "de jouwen". De stekelvarken-verdedigingsreflex meteen uitbreiden naar alle leden van je kudde hoort hier helemaal bij.  Het cluster-denken dat wordt afgebakend door de officiële partijlijnen staat haaks op de intellectuele eerlijkheid die van een Verkozene des Volks mag worden verwacht. Bij sommigen onder ons wordt helaas de drempel van haalbare nuance dan nóg overschreden door het aantal partijen. Voor hen bestaat op het meta-niveau gelukkig de links-rechts polarisatie!  Maar ook zonder gespleten persoonlijkheid ben ik heel vaak net zo links als dat ik rechts ben, mocht nog duidelijk zijn wat dat dan betekent.


Rechts en Links zijn zinloze begrippen. Behalve voor schoenen en voorrangsregels. Maatschappelijk denken verdient beter.


Het gaat dus ook niet over je clubje. En helemaal niet over “hoe je draagt”. (links of rechts)

Relevant zijn is een werkwoord

Het zou bijvoorbeeld bij omkering dan wel eens wat meer over wij, de mensen, mogen gaan.  


Als je de opinies en eindejaarslijstjes van 2016 afloopt, vind je niets dan ongeloof over deze vreemde onbegrijpelijke wereld.  De onthechting is troef: de (door media) geschetste verzameling van alle individuen lijkt helemaal niet op wat elk individu in zijn dagelijkse realiteit als zijn samenleving echt ervaart.  Dat valt namelijk best mee. Ziedaar, de optimisme-kloof zoals geschetst door Rutger Bregman: "Het gaat goed met mij, maar de rest van de wereld gaat om zeep".


Je zou voor minder wereldvreemd worden.


Dit jaar (ik was weer laat) heb ik geleerd dat de pers als "selectiemaker" van het voorgeschotelde beeld vooral rangschikt op basis van afwijking.  De afwijkende 95% percentiel haalt het net, en mag gepubliceerd. Op voorwaarde dat we er (snel) een titel (korter en misleidender dan de 140 limiet) bij vinden om het  klikvee' naar de 'adbait' te lokken.


Die brave klikkers zelf leven in de ruime marge van pakweg drie standaardafwijkingen (dat is al behoorlijk divers) van de normale meningen en reflexen. En ze blijven daar ongehoord. Ongehoord!


Het bangelijke inzicht van dit jaar was dat die groep dat grotendeels aan zichzelf te danken heeft. Kijk hier eens naar:





Afgelegde weg en getoonde aanpak van dame Gabriel schetsen niet meteen iemand waar ik heel lang en heel ver mee samen op reis ga. (En trek de boodschap los van de onderhuidse moslims-aanval als dát dreigt op je zere teen te gaan staan) Maar haar punt over niet relevante stille goedbedoelende meerderheden is er wel eentje die aankomt.  


Andere mens, andere verwoording. Misschien komt het zo wel binnen dan:
“The most common way people give up their power is by thinking they don't have any.” --Alice Walker


Blijft natuurlijk dat zo'n brave maar diverse massa dan niet plots vergeet om ook met minderheden rekening te houden. Met een beetje open geest past het aandacht te hebben voor wat out of the box ideeën, opinies en oplossing.  Indachtig de wijze woorden van Mark Uytterhoeven:
Het is niet omdat je met veel ongelijk hebt dat je plots gelijk hebt. 
Je wilt een goed idee niet gemist hebben omdat ze uit onverwachte hoek komt.


Maar van dat gevaar zijn we echt ver van af: breed gedragen maar stilgezwegen goede ideeën raken nooit voorbij die ene consensus te veel: "Maar wat kunnen wij daar nu aan doen, meneer?"

Kijken helpt. Verder dan de neus lang is.

(Toegegeven: Wie mij kent, kent natuurlijk ook mijn fysiologisch voordeel in deze.)


Wat de quote van Uytterhoeven er gemakshalve niet bij vertelt: de effectieve beslissing wie er nu eigenlijk wel gelijk had / heeft / zal hebben, valt helemaal niet vandaag.
De dagelijkse mening-soep met vermicelli van gelijkhebberij wordt nodeloos heet opgediend. Niemand merkt ondertussen dat de hoofdschotel (koud of warm) de echte verrassing brengt.


Volgens (nog een quote) Bill Gates zijn we als soort telkens weer onnodig de mogelijke schommelingen in de branding van de komende twee jaar aan het (dramatisch) overschatten, terwijl we de onstuitbare tsunami aan trends over tien jaar niet eens zien aankomen, en dus onderschatten.


Relevant bezig zijn is dus ook een kwestie van de juiste vragen en topics te herkennen en daar aandacht aan te geven.
Het milieu is er zo eentje.  De aankomende "automatiseren nieuwe stijl" (AGI) zeker ook. Boeiende uitdagingen en ontwikkelingen, ik gok nu al dat het heel wat spelregels drastisch verandert.


En halfweg die overschatte waan (2 jaar) en onderschatte disruptie (10 jaar) zitten wij dan met onze institutionele (4-6 jaar) legislaturen.  Het enige wat overduidelijk met die planningshorizon samenvalt is de verkiezingen.


Vandaar ook dat in die kringen gegoocheld wordt met cijfers die binnen die periode best op te smukken zijn, maar verder eigenlijk weinig relevant zijn.


Het zo geprezen BNP is daar dus eentje van. Weinigen beseffen wat mee in dat cijfer zit opgenomen:
  • de erelonen van twistende vechtscheidingsadvokaten
  • kosten aan opgeklopte veiligheidsniveaus
  • schattingen van misdaadomzetten en prostitutie (toch in NL)
  • alle verkochte diesel, sigaretten, drank, ...
  • ...
Kortom: voor elk wat wils! Ongeacht je eigen strekking moet je dus wel volmondig instemmen met een drastische daling van het BNP in dát jaar dat de ondeugd van jouw voorkeur helemaal is weggewerkt!


En dan is er plots het verslag van het bezoekje van Bill Gates aan het Nieuwe Witte Huis (aka The Trump Tower)  





Persoonlijk voel ik hier een intelligentiekloof tussen de partijen. Zo subtiel dat ze vast belachelijk oneerlijk is in de feiten. Dus ja: Bill Gates haalt zijn schouders op.


Die schouders steekt hij ondertussen onder een project met een planningshorizon van 50 jaar.  Een periode die buiten zijn eigen levensverwachtingen valt. Laat staan buiten (zelfs twee) ambtstermijnen van heer Trump.


Klasse. Leiderschap, en visie, beste verkozenen, ziet er dus zo uit.
Ze zijn er dus wel. Ze komen alleen niet altijd evenwaardig in beeld in de zevende dag.


Dromen zijn in het nadeel recentelijk, maar ik zie een immense electorale winst voor die (niet-partij) lijst die de juiste cijfers (zoals inkomensongelijkheid) in het oog houdt. Die eerlijk en hard werkt aan een fijn spel voor iedereen. Dat doet met een positieve attitude over de komende legislaturen heen. Een inzet garanderen, ongeacht de uitkomst van de tussentijdse verkiezingen.  
Droom of niet: de plaats van die lijst is alvast vacant.


En als afsluiter, de nieuwjaarswens waar ik me graag toe verplicht:
Aan (onder meer) de goedbedoelende meerderheid, bij deze een goed zicht op de vele jaren die mogen komen, gevuld met de gepast afgedwongen relevantie, en ontzettend veel speelplezier.

Aan 2017, het hoeft volgend jaar niet zó leerrijk te zijn.

*update*: De wekelijkse column van Paul De Grauwe in DeMorgen was net paar dagen na deze blog redelijk extra onderbouw van de punten hierboven: Hoelang zal de politiek de ongelijkheid nog ontwijken?
*update*: Cijfers en methode van Wilckinson worden wel degelijk ook tegengesproken (hoe kon het anders) - Zie http://spiritleveldelusion.blogspot.be/